Het is tijd om te oogsten! Haal het beste uit je tuin

De nazomer is begonnen. De periode waarin we extra genieten van de laatste zonnestralen en het groen in de tuin. Maar het is ook het seizoen waarin fruitbomen geoogst kunnen worden. Tijd om dat fruit te plukken!

De maanden september en oktober staan in het teken van de oogst. Hoe weet je nu of je appels, peren en druiven rijp zijn om te plukken? Veel mensen wachten tot het fruit uit de bomen valt, vertelt Gerben Mekking van Janse Berkhof Tuinen.

“Helaas wordt het fruit dan al snel overrijp en is het enkel nog bruikbaar voor moes. Je kunt beter zélf het fruit plukken. Natuurlijk wil je dan zeker weten dat je daar niet te vroeg mee begint. Wij geven altijd als tip om zacht aan het fruit te trekken. Rijp fruit laat zich namelijk gemakkelijk plukken. Blijft het fruit vastzitten, dan is het nog niet rijp.”

Alles uit je oogst halen

Heb je ook een druivenstruik? Dan heeft Gerben nog een laatste tip voor je. “Kijk even goed naar de trossen die nu in de schaduw hangen. Deze kunnen namelijk nog rijpen als ze zonlicht krijgen. Daarvoor hoef je alleen maar wat takken weg te knippen die het licht blokkeren!” Zo geniet je optimaal van de oogst. Eet smakelijk!

Ga terug